TESER. Danske samtidskunstnere i dialog med reformationen

Ulrik Møller. Udsigt over Vester Aaby (Tese 62). 2016. Olie på lærred. Foto Anders Sune Berg

Ulrik Møller. Udsigt over Vester Aaby (Tese 62). 2016. Olie på lærred. Foto Anders Sune Berg

 

TESER. Danske samtidskunstnere i dialog med reformationen
15. september 2017 – 7. januar 2018

 

Refleksioner over reformationen

I 1517 offentliggjorde Martin Luther 95 teser på kirkeporten i Wittenberg i Tyskland som en kritik af pavens og præsternes magt. Det blev indledningen til reformationen – en ’bevægelse’ der ændrede kristendommen i store dele af verden og bl.a. betød, at kirken i Danmark brød med den katolske kirke for at tilslutte sig protestantismen.

 

TESER. Danske samtidskunstnere i dialog med reformationen’ er en udstilling, der markerer 500-året for starten på den lutherske reformation. 
25 af tidens betydningsfulde danske billedkunstnere er blevet inviteret til at gennemtænke reformationen og dens betydning for at undersøge, om samtidskunsten kan sætte synsvinkler på reformationen i spil og give anledning til refleksion. 
De valgte kunstnere har et kendskab til den kristne tradition og mange af dem har fundet interesse i religiøse spørgsmål i deres kunst. Deres virke er nybrydende og på et kunstnerisk niveau, der har potentiale til at aktualisere reformationen og visualisere teserne.

 

Kunstnerne har fået frie hænder til at give de 500 år gamle tanker et nutidigt udtryk, og omsat det til maleri, skulptur, installation, foto og grafik. Værkerne er nye og lavet til udstillingen, der vises på Fuglsang Kunstmuseum.


TESER
 ledsages af publikation med artikler af Henrik Wivel og Lisbeth Bonde om, hvad kunst kan i relation til det religiøse. Desuden fortæller hver kunstner i interviews til Lisbeth Bonde om deres værk, og hvordan de forholder sig til opgaven. 125 sider, rigt illustreret.


Trine Søndergaard. I min Faders hus er der mange rum. 2016.
Archival Pigment Print. ©Trine Søndergaard

 

Udstillingen er kurateret af museumsdirektør, cand.mag. Dagmar Warming, Ribe Kunstmuseum, forfatter og kritiker, dr. phil. Henrik Wivel samt kunstkritiker og journalist, mag.art. Lisbeth Bonde.


TESER
 er vist i Rundetaarn og på Ribe Kunstmuseum. Efter Fuglsang Kunstmuseum vandrer udstillingen til Museet for Religiøs Kunst i Lemvig (20.01– 29.04.2018) og Stiftung Christliche Kunst i Wittenberg (25.05–02.09.2018).

 

www.luther2017.dk er reformationsjubilæets hjemmeside

 

TESER har modtaget støtte fra 15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bikubenfonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Folkekirkens Fællsfond, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond.