Katastrofer og mirakler. Palle Nielsen 100 år

Palle Nielsen, Miraklernes tid, opus 596, 1989, Tønder Kunstmuseum, foto Kenneth Stjernegaard

Miraklernes tid, opus 596, linoleumssnit, 1989, Tønder Kunstmuseum.
Foto: Kenneth Stjernegaard


Katastrofer og mirakler
Palle Nielsen 100 år
26. juni - 13. september 2020

 

Danmarks måske vigtigste tegner og grafiker fra det 20. århundrede - Palle Nielsen - ville være fyldt 100 år i 2020. I den anledning arrangerer Fuglsang Kunstmuseum en udstilling om kunstneren og hans skildringer af en verden præget af konflikter og katastrofer. Skildringer, der stadig virker skræmmende vedkommende i dag, og som synes at tale direkte ind i vore dages udfordringer.

I Palle Nielsens værker møder vi brændende huse, der styrter sammen og sårede, desperate mennesker, der er faldet i byens gader. Andre steder skildres en tid efter en unavngiven katastrofe, hvor mennesker vandrer ensomme omkring i de forladte, ødelagte byer. Mødre prøver, ofte forgæves, at beskytte deres børn, og andre igen protesterer imod de ofte usynlige, men nådesløse overmagter. Udtrykket er på én og samme tid klart aflæseligt og gådefuldt. Storpolitiske konflikter og eksistentielle grundproblematikker fremstilles med et æstetisk overskud, der betyder, at selv de mest kaotiske scener udtrykkes i et præcist og velkomponeret formsprog.

Udstillingen, der er anlagt som både som en fejring og en re-aktualisering af kunstneren i anledning af 100-årsdagen, markerer både den historiske forankring og den nutidige relevans, og præsentationen af kunstnerens værker vil derfor være kendetegnet ved et gennemgående dobbeltblik, hvor historiens begivenheder møder nutidens konflikter og menneskesyn.

I udstillingen vises også seks nyproducerede videoer med aktuelle stemmer, der fortolker Nielsens værker heriblandt journalist Adam Holm, kunstner John Kørner og katastrofehistoriker Rasmus Dahlberg. Kortfilmen ’Opbrud’ (1968) - en slags katastrofetegnefilm – vises også.

Katastrofer og mirakler. Palle Nielsen 100 år præsenterer kunst på papir fra hele Nielsens produktion fra 1940’erne og til hans død i 2000. Udstillingen sker i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Kunstmuseet i Tønder, der senere i 2020 samt 2021 også viser udstillingen. Udover værker fra de involverede museer, vises værker fra SMK, fra private samlere samt fra Palle Nielsen-samlingen, der repræsenteres ved Palle Nielsens mangeårige kunsthandler Lis Clausen fra Clausens Kunsthandel.

 Udstillingen er støttet af:

15. Juni Fonden
A. P. Møller Fonden

Beckett-Fonden
Konsul George og hustru Emma Jorck's Fond
Louis-Hansen Fonden
Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat
Spar Nord Fonden

Materiale til særudstillingen (Palle Nielsen)

Klik her for information om udstillingsplakat og formidlingskatalog til Palle Nielsen-udstillingen, sommer 2020