Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab

Kristian Zahrtmann. Leonora Christina i Maribo Kloster (beskåret). 1914. Fuglsang Kunstmuseum. Foto Ole Akhøj

Kristian Zahrtmann, Leonora Christina i Maribo Kloster (beskåret), 1914. Fuglsang Kunstmuseum. Foto: Ole Akhøj


Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab

20. september 2019 - 5. januar 2020Køn og identitet vendes på hovedet hos Zahrtmann
Efterårsudstillingen på Fuglsang Kunstmuseum kaster et nyt blik på maleren Kristian Zahrtmann (1843-1917) og hans sprudlende virke som kunstner, underviser og selskabsmenneske. Zahrtmann er kendt for sine smukke skildringer af italiensk folkeliv og billeder af den forkætrede kongedatter Leonora Christina, men nu sætter Fuglsang nye, aktuelle vinkler på hans værker i lyset af alt det ’skæve’ (queer), anderledes og udfordrende, der også er på spil. 

’Queer, kunst og lidenskab’ er derfor fuld af markante malerier med Zahrtmanns handlekraftige historiske kvinder, erotiske mandlige modeller, farverige selvportrætter og dristige iscenesættelser af hjemmet, der vender traditionelle opfattelser af bl.a. kønsroller og seksuel orientering på hovedet. 

En queer kunstner fra fortiden
I et oprør mod det etablerede eksperimenterede Zahrtmann med en unik blanding af æstetik, provokation og humor, der også i dag rusker op i samfundets normer, den ’gode smag’, og i vores faste forestillinger om os selv og hinanden. 

Gennem kunstværker, møbler, fotografier og genstande samlet fra landets museer og private hjem præsenterer udstillingen Kristian Zahrtmann som en banebrydende queer kunstner fra fortiden – med stor relevans for nutidens diskussioner om køn, identitet og seksualitet.

Den internationale forskning bag projektet er blevet gjort frit tilgængelig i en række artikler på perspective.smk.dk og en mindre, rigt illustreret formidlingspublikation er udgivet til salg i museernes butikker. 
Undervisningsmaterialet til skoleklasser er udarbejdet i samarbejde med LGBT Danmark. Udstillingen er skabt i samarbejde med Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling.


STOR TAK TIL:
15. Juni Fonden

Arne V. Schleschs Fond

Augustinus Fonden

Beckett-Fonden

Bestles Fond

Bikubenfonden

Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond

Fuglsang Kunstmuseums Venner

Guldborgsund Billedkunstråd

Knud Højgaards Fond

Kulturministeriets Forskningsmidler

Lemvigh-Müller Fonden

Oticon Fonden