Jordforbindelser. Dansk maleri 1780 - 1920 og det antropocæne landskab

C.W. Eckersberg, Møns Klint. Udsigt til Sommerspiret, 1809. Fuglsang Kunstmuseum. Foto Ole Akhøj

C.W. Eckersberg, Møns Klint. Udsigt til Sommerspiret, 1809. Fuglsang Kunstmuseum. Foto: Ole Akhøj

 

 

Jordforbindelser
Dansk maleri 1780 - 1920 og det antropocæne landskab

8. juni 2018 - 23. september 2018

 

Jordforbindelser er en visionær udstilling, der diskuterer et af vor tids vigtigste spørgsmål på en helt ny måde: Historisk kunst og geografisk udkant mødes og giver klimaspørgsmålet den jordforbindelse, der kan kvalificere refleksion, debat og handling. 

Landskabet, naturen og vores omgivelser har ændret sig dramatisk i de sidste 200 år. Vi lever i den antropocæne tidsalder, hvor menneskets påvirkning af naturen går så vidt, at den kan aflæses geologisk. Udviklingen tog fart i 1800-tallet, hvor vi fik ny viden om landskabets historie, kortlagde alle dele af landet og effektiviserede landbruget.

Udstillingen viser en perlerække af landskabsmalerier af bl.a. C.W. Eckersberg, Johan Th. Lundbye, L.A. Ring, Vilhelm Hammershøi og Peter Hansen udlånt fra danske museer og private samlere. Disse kunstnere fortolkede landskabernes store forandringer i dialog med naturvidenskaben, og sammen med naturvidenskabelige genstande knyttet til geografi, geologi og landbrugsudvikling fortæller malerierne historien om menneskets aftryk i landskabet.

 

Kunsten i dag tilfører nye perspektiver, idet to markante samtidskunstnere, Camilla Berner og Rune Bosse, har produceret nye værker.der er lokalt forankrede og stedsspecifikke.

Frank ’Bonderøven’ Erichsen, Jesper Theilgaard og Minik Rosing, der alle er markante stemmer i nutidens debat om klima og natursyn, fortæller i specialproducerede videopodcasts om deres jordforbindelser.


I Jordforbindelser undersøges de historiske rødder, der vokser under nutidens antropocæne landskab, hvor menneskets indgriben er blevet så markant, at den kan aflæses geologisk. Der sættes spot på jord, landskab og menneskets aftryk i naturen, og udstillingen giver nye vinkler i en aktuel diskussion om de globale klimaforandringer.

 

Bogudgivelse
Forud for projektet ligger flere års forskning, som også formidles i bogen, Jordforbindelser (Aarhus Universitetsforlag), med bidrag af Gry Hedin, Henrik Kragh Sørensen, Thor J. Mednick, Gertrud Oelsner, Jens Aage Søndergaard, Anette Stavensø Møller og Laura Søvsø Thomasen.

 

Udstillingsprojektet er et samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum, Faaborg Museum, Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling, København. Koncept: Gry Hedin (Faaborg Museum), Gertrud Oelsner (Den Hirschsprungske Samling, København. Tidl. Fuglsang Kunstmuseum) og Thor J. Mednick (University of Toledo)."

 

Tak for støtte til udstillingen og den ledsagende publikation: 

15. Juni Fonden

Augustinusfonden

Beckett-Fonden

Den A. P. Møllerske Støttefond

Det Obelske Familiefond

Kulturministeriets Forskningsudvalg

Statens Værksteder for Kunst