Billedkunsten på Fuglsang i perioden 1885 - 1959


Livet på Fuglsang under Bodil og Viggo de Neergaard var særlig præget af musikken. Mindre kendt er det måske, at billedkunsten ligeledes havde gode kår på Fuglsang dengang (1885 - 1959), bl.a. fordi Bodils bror, maleren Oluf Hartmann, og komponisten Carl Nielsens datter, maleren Anne Marie Telmányi, var hyppige gæster på Fuglsang, og fascinerede af områdets motivkredse; haven, det udstrakte godslandskab, stengærderne  og det fredede naturområde Skejten ved Guldborgsund.


Også billedkunstneren Olaf Rude, der trådte sine barnesko i lokalområdet, var hyppig gæst på Fuglsang i særdeleshed på Skejten og hos slægtninge i Fuglsangs gartnerbolig. Det var også Rude, der bragte netop Fuglsangs natur i centrum i sine monumentale udsmykninger i Folketingssalen på Christiansborg Slot, og gjorde derved Lolland berømt i hele Danmark.


De fleste billedkunstnere der besøgte Neergaard på Fuglsang er repræsenteret på særudstillingen Fuglsang 1885-1959. Billedkunst, musik og friluftsliv, deriblandt også Oluaf Rude med nogle af museets egne værker (bl.a. forlæggene til værkerne i Folketingssalen) samt en del indlån fra private ejere; bl.a. dette oliemaleri 'Landskab. Skejten' fra 1911.