Fuglsang 1885 - 1959. Billedkunst, musik og friluftsliv

hartmannhave200
Oluf Hartmann, Fra Fuglsang Have, 1908. Fuglsang Kunstmuseum.

 

Efterårsudstillingen vises 19. september 2015 - 10. januar 2016

 

Skønhedsverden

Fuglsang Kunstmuseum føjer sig med sin store kunstsamling smukt ind i Fuglsang Herregårds historiske traditioner for dyrkelsen af kulturlivet, der udfoldede sig i perioden 1885 - 1959 under godsejerparret Viggo og Bodil de Neergaard. Parret blev gift i 1885 og Bodil de Neergaard døde i 1959.

 

På Fuglsang fandt kulturpersonligheder og udøvende kunstnere, bl.a. komponisten Carl Nielsen og malerne Oluf Hartmann og Olaf Rude, stor glæde og inspiration i værtsparrets eventyrlige "Skønhedsverden", der bød på nye billedmotiver, uropførelser af musikstykker, og rekreativt friluftsliv i have, skov og på vand.

 

Ånden fra dengang lever videre i dag på Fuglsang med klassisk musik i herregårdens hovedbygning, museets formidling af landskabskunst og natur, samt bl.a. dette udstillingsprojekt, hvor muset sætter krog i den historiske samhørighed med sit 'sted' og det rige kulturliv under godsejerparret de Neergaard. Det flerstrengede projekt understreger de mange herlighedsværdier, som det righoldige lollandske herregårdsmiljø anno dengang og i dag kan tilbyde.

 

Fuglsang 1885-1959. Billedkunst, musik og friluftslivviser over 100 kunstværker, arkivalier, historiske fotografier og kulturhistoriske genstande, bl.a. Neergaards flygel. I det tilhørende katalog afdækkes ny viden om datidens musik, kunst- og friluftsliv, der nok er belyst i brevvekslinger, erindringer og faglitteratur, men ikke tidligere har været emne for et selvstændigt tværfagligt bogværk. 136 sider, rigt illustreret.  

 

Udstillingsprojektet er støttet af: 15. Juni Fonden, Dansk Tennis Fond, Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, Det Classenske Fideicommis, Guldborgsund Kommune, Knud Højgaards Fond, Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond, Lolland Kommune og Skibsreder Carsten Brebøls Almennyttige Fond.