Danske kystlandskaber set af fotograf Janne Klerk (2017)

Frederikssund Roskilde Fjord 2013

Janne Klerk, Frederikssund, Roskilde Fjord, 2013

 

Danske kystlandskaber set af fotograf Janne Klerk
19. maj - 27. august 2017


 

Med en kystlinje på over 7.000 km er havet omtrent allestedsnærværende i Danmark, og netop kystlandskaberne er blevet en særlig motivgruppe for fotograf Janne Klerk, som har indfanget og beskrevet de evigt foranderlige kyster i en række meget store fotografier – så store, at man næsten kan fornemme sin egen tilstedeværelse i motiverne. Sommeren over kan man opleve et større udvalg af disse værker med motiver fra det meste af Danmark.

 

Stormfuldt og stille

I projektet udfolder Janne Klerk en overraskende rig mangfoldighed af landskabstyper langs kyststrækningen; fra det åbne, vilde hav hvor vi møder universets uendelighed til de mere skærmede kyster og fjorde. Værkerne viser dramatiske skildringer af stejle kystskrænter, og tunge vinterhimle over frostfyldte vande, men her er også milde fjordlandskaber med grønne græsser og stille vand, vidstrakte kystpartier med aftendis eller himmelpartier med drivende skyer, der spejler sig i vandet som et åndehul uden sidestykke.

 

Sansede mere end sete

Janne Klerk foretrækker at lave det fotografiske arbejde bag kameraet i naturen frem for bag computerskærmen. Denne tilstedeværelse i naturen mærkes i fotografierne, som måske netop derfor opleves som særligt nærværende – sansede mere end sete. Janne Klerk er en virtuos seer, der lader naturen tale igennem sig og giver den usentimentalt videre til os. At motiverne er fra et Danmark, som i dag er blevet en mindre del af de flestes hverdag, kan endvidere virke dragende – til tider meditativt.

 

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Janne Klerk, og den vises efterfølgende på Ribe Kunstmuseum (8.9.2017-7.1.2018) og på Skovgaard Museet i Viborg (19.1.-21.5.2018). 
Bogen ’Danmarks Kyster – en fotografisk fortælling af Janne Klerk’ kan købes i tilknytning til udstillingen.