facebook pixel
P.S. Krøyer, Michael Ancher vender hjem fra jagten (udsnit), 1886-93. Skagens Kunstmuseer

Vildt nok. Jagt i dansk kunst

7. oktober 2023 – 7. januar 2024

Efterårets store særudstilling på Fuglsang Kunstmuseum undersøger, hvordan jagt som begreb, logik, udøvelse og natursyn er fremstillet i dansk kunst fra slutningen af 1700-tallet og til i dag. I alt præsenteres 50 kunstnere, fx Jens Juel, P.S. Krøyer, Johannes Larsen, Otto Bache, Nina Saunders, Anette Abrahamsson, Peter Land, Svend-Allan Sørensen, Trine Søndergaard og Nicolai Howalt, som i 80 kunstværker skildrer jagtens mennesker, dyr og landskaber på smukke, tankevækkende og humoristiske måder. Det gør de i maleri, skulptur, kunst på papir, fotografi og keramik. Værkerne kombineres med kulturhistoriske og naturhistoriske genstande fra jagtens verden samt korte film, hvor fire jægere fortæller om deres liv med jagt.

Baggrunden for udstillingen er, at den globale klimakrise og de senere års pandemi igen har sat fokus på menneskets forhold til naturen, herunder at gå på jagt. Nogle fremhæver, at jagt giver det moderne menneske en følelse af samhørighed med naturen og dermed respekt og omsorg for den. Og at det giver god mening selv at skaffe sig en begrænset mængde kød samtidig med, at man bidrager til regulering af vildtbestande og animerer til terrænpleje. Desuden lovprises det, at ’indendørsmennesket’ kommer ud i naturen, færdes analogt med skærpede sanser og på den måde dyrker både mindfulness og simple living. Andre, fx nyere politisk-aktivistiske bevægelser, hvis syn på bioetik er uforenelig med jagt eller visse jagtformer, stiller kritiske spørgsmål ved opfattelsen af mennesket som naturlig jæger, opdræt af byttedyr, drab på dyr og jagt som kommerciel industri.

For Fuglsang Kunstmuseum er der mange gode grunde til at lave en udstilling om jagtens motiver i dansk kunst gennem de seneste 250 år. For det første taler emnet taler ind i en aktuel samfundsdebat om naturoplevelser, fællesskaber og bæredygtighed. For det andet ligger museet i et område, hvor mange går på jagt. Og for det tredje har museet en fornem samling og stærke traditioner for at undersøge forholdet mellem menneske og natur gennem fx landskabskunsten. Med dette tiltag håber museet også at bejle til en bred gruppe af gæster, herunder de jagtinteresserede og naturinteresserede.


Martinus Rørbye, En jæger viser sin kone udbyttet af den første sneppejagt, 1839. Den Hirschsprungske Samling

Ifølge de seneste statistikker er der knap 225.000 jagttegnsberettigede i Danmark, hvoraf 80.000 af dem anslås at være aktive jægere. Der nedlægges cirka to millioner stykker vildt om året herhjemme.

Vildt nok er kurateret af inspektør på Fuglsang Kunstmuseum, Tine Nielsen Fabienke. Udstillingen bliver også vist på Ribe Kunstmuseum, Faaborg Museum og Skovgaard Museet. Den ledsages af et rigt illustreret magasin med bidrag af Tine Nielsen Fabienke, Mickey Gjerris, Jette Baagøe, Hans Kristensen, Marie Riegels Melchior og Cecilie Rubow samt af et varieret aktivitetsprogram for børn, voksne og familier.

Presse (online):
Kulturen P1, interview med kurator Tine Nielsen Fabienke 5. okt. 2023.
Følg link, rul ned på side og klik på indslaget ‘Fra den smukke guldalder til manipulerede fotografier. Kulturen dykker ned i jagtens kunsthistorie’.
Kunstavisen, artikel og interview med kurator Tine Nielsen Fabienke.
Børsen anbefaling.

 

TAK

Tak for generøs fuldfinansiering af 15. Juni Fonden

Søgning

Note: Danish only