Billedbyggeren. Georg Jacobsen og den konstruktive kunst

25. juni – 26. september 2021
Georg Jacobsen, signaturværk
Georg Jacobsen. Nature morte. Au panier des carottes. 1921. Tilhører Ribe Kunstmuseum

Dansk kunstner i de brølende tyveres Paris

Fortællingen om Georg Jacobsen handler om en stærk passion for billedopbygning og om at præge nye generationer af kunstnere.

Den danske arkitekt, maler og møbelkunstner Georg Jacobsen var i 1920’ernes begyndelse i Paris, hvor han dyrkede internationale kunstnerfællesskaber hjemme i mexicaneren Diego Riveras lejlighed på Montparnasse. Svenske, russiske, brasilianske og norske kunstnere havde sammen med Jacobsen og hans danske kollega Adam Fisher en fælles interesse for at analysere kunstværker fra middelalder og renæssancen – og de havde alle den franske maler Paul Cézanne som idol.

Georg Jacobsen (1887-1976) var teoretikeren, der nedskrev de konstruktive fællestræk for kunsten, som kunstnerfællesskabet nåede frem til. Og da han i 1935 blev ansat på Statens Kunstakademi i Oslo, påvirkede han nye generationer af nordiske kunstnere med sine teorier om ’billedbygning’ og udsmykninger i det offentlige rum.

Billedbyggeren. Georg Jacobsen og den konstruktive kunst viser godt 100 værker af skulptur, maleri, tegning og grafik af Georg Jacobsen samt hans kolleger og elever. Værkerne er udlånt af blandt andre Louisiana, Nasjonalmuseet i Oslo, Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, ARoS, Trondheim Kunstmuseum samt norske og danske privatsamlinger. En del af værkerne har ikke været udstillet i Danmark siden 1960’erne.

Sommerudstillingen ledsages af en rigt illustreret bog og formidlingsarrangementer.

Kuratorer på Fuglsang Kunstmuseum: Tine Nielsen Fabienke og Liza Kaaring. I samarbejde med Ribe Kunstmuseum og Trondheim Kunstmuseum, der viser udstillingen hhv. før og efter Fuglsang Kunstmuseum.

TAK

15. Juni Fonden