facebook pixel

Anne Marie Carl-Nielsen

23. september 2022 – 8. januar 2023

Oplev Danmarkshistoriens mest betydningsfulde kvindelige billedhugger, Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945), i stor soloudstilling.

Anne Marie Carl-Nielsen var den første kvinde i verden, der udførte to af billedhuggerfagets mest prestigefyldte opgaver: en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke. Rytterstatuen forestiller Christian den 9. og står på Christiansborg Ridebane og bronzeportene pryder Ribe Domkirke.

Hun var i sin samtid anerkendt i Danmark såvel som i udlandet. Alligevel har eftertiden ikke givet hende en plads i kunsthistorien, som modsvarer hendes vægtige bidrag til dansk kunst. Dette rådes der nu bod på med denne særudstilling, der viser mere end 150 af hendes værker.

Udstillingen viser eksempler på hendes vidt forskellige typer af udtryk og opgaver. Fra sanselige og levende studier af dyr og mennesker i bevægelse, over kopier af antikke græske statuer til offentlige udsmykninger og monumenter. Fra bittesmå voksstudier til de helt store formater, herunder den store gipsfigur af hesten Flingart i naturlig størrelse, som hun udførte i forbindelse med rytterstatuen.

Anne Marie Carl-Nielsen var gift med komponisten Carl Nielsen, som hun fik tre børn med. Ægteparret var en del af datidens levende kunstneriske miljø på Fuglsang Herregaard, hvor kunstnere og musikere samledes omkring godsejerfru Bodil de Neergaard, der udover selv at være udøvende sanger, desuden var datter af komponisten Emil Hartmann og søster til maleren Oluf Hartmann.

Til udstillingen er udgivet en forskningsbaseret bog Anne Marie Carl-Nielsen, der kan købes i museumsbutikken eller bestilles på post@fuglsangkunstmuseum.dk. Den koster 249 kr. (+ portotillæg på 75 kr. ved forsendelse).

Udstillingen blev i efteråret 2021/vinteren 2022 vist på Ny Carlsberg Glyptoteket, der står bag forskning og idé, og i foråret/sommeren 2022 på Ribe Kunstmuseum.

TAK

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat

Søgning

Note: Danish only