Nyerhvervelse Helle-Vibeke Erichsen

Helle-Vibeke Erichsen, Avismand, 1965. Træsnit

Helle-Vibeke Erichsen, Avismand, 1965. Træsnit

 

 

Helle-Vibeke ErichsenI første halvdel af 2017 har museet som en gave fra kunstnerens bo modtaget seks træsnit af grafikeren og maleren Helle-Vibeke Erichsen (1940-2016). Erichsen var uddannet på Kunstakademiet i København og udstillede bl.a. med kunstnersammenslutningerne Kammeraterne og Corner.


De seks værker fra perioden 1965-1978 repræsenterer flere af Erichsens typiske motiver som cafescenen med mennesker, der er ubekvemt tavse i hinandens selskab og gadescenen med den ensomme, ældre dame på en bænk. Blandt værkerne er også to, der skildrer den prostitueredes liv, som eksempler på Erichsens interesse for at skildre samfundets mest socialt udsatte. 
Erichsens motiver har altid skildringen af mennesket i centrum. Udgangspunktet er mennesker hun har set, men ikke nødvendigvis kendt. Selvom personernes særpræg ofte forstærkes, så skildringerne til tider tangerer karikaturen, er personerne altid gengivet med stor sympati. Balancen mellem portræt, karikatur og type- eller miljøkarakteristik er hårfin og betyder, at Erichsens skildringer typisk er præget af både nærvær og tidløshed.


Før gaven ejede Fuglsang Kunstmuseum et enkelt træsnit af Erichsen. De seks nye værker er et kærkomment supplement og betyder, at museet nu har et langt mere repræsentativt udvalg af Erichsens grafiske produktion.