SEPTEMBER nyhedsmail

Kristian Zahrtmann (1843-1917) er kendt for sine skildringer af italiensk folkeliv og billeder af den forkætrede kongedatter Leonora Christina. Men Fuglsangs efterårsudstilling stiller skarpt på alt det skæve (queer), anderledes og udfordrende, der også er på spil i hans kunst.

Adam i Paradis, 1914. Privateje. Foto: Ole Akhøj

'Kristian Zahrtmann - queer, kunst og lidenskab'

Kommende særudstilling
20. september 2019 - 5. januar 2020

Mænd ligner kvinder, og kvinder ligner mænd. Køn og identitet vendes på hovedet hos maleren Kristian Zahrtmann, og med det aktuelle fokus på køn og identitet i forskning og offentlig debat er tiden moden til at se på Zahrtmann og hans værker med friske øjne.

Fuglsangs kommende udstilling Queer, kunst og lidenskab er derfor fuld af markante malerier med Zahrtmanns handlekraftige historiske kvinder, erotiske mandlige modeller, farverige selvportrætter og dristige iscenesættelser af hjemmet.

Mange af motiverne var tæt på at skabe skandale, fordi de ruskede op i de traditionelle opfattelser af bl.a. kønsroller og seksuel orientering. Men Zahrtmanns malerier var også populære, og han var anerkendt i brede kredse – også som underviser - selv om han udfordrede samfundets normer og den ’gode smag’.

Oplev en perlerække af kunstværker fra landets museer og især fra privat eje. Billeder, som ikke har været vist offentligt i mange år, og som stadig rører ved vores faste forestillinger om os selv og hinanden.

Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab er skabt i nært samarbejde med Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling.

Fuglsang AFTEN 4. sep.

Kunstner Laura Baruël afholder kreativ workshop på Fuglsang med fordybelse i farver - især den blå. Farver guider os i naturen, og taler til os i gadebilledet, og er i det hele taget en af hovedkomponenterne i enhver form for visuelt sprog.
Det foregår med limfarve, karton og papir, og det er for voksne og børn over 12 år, Køb billet her: billetto.dk

Mad & Kunst 25. september

Fuglsangs inspektør Tine Nielsen Fabienke fortæller om både arbejdsproces, værkudvalg og Kristian Zahrtmann-udstillingen som helhed i denne omgang ’Mad & Kunst’. Der serveres forinden farverig mad af Joan Thorlin baseret på lokale råvarer. Køb billet senest 14. september på billetto.dk

Nyhed i butikken

I de lidt mørkere sensommeraftener kan du nu muntre dig med museets to første speciallavede puslespil.
Motiv: Jais Nielsens ‘Afgang!’ - 1.000 brikker til kr. 149.
Motiv: Johannes Wilhjelms 'Polske roepiger i marken ved Øllingsøe på Lolland' - 1.000 brikker til kr. 149.

Foredrag 2. oktober

Kristian Zahrtmanns historiemalerier var anderledes end normen, og ofte med stærke kvindeskikkelser i ukonventionelle og tvetydige situationer. Rikke Zinck Jensen er tidligere inspektør på Den Hirschsprungske Samling, og hun fortæller i dette foredrag om Zahrtmanns fascination af bl.a. kongedatteren Leonora Christina. Billet på billetto.dk

www.fuglsangkunstmuseum.dk

Logo Facebook  Logo Instagram   Logo Twitter