09. december 2014
Fuglsang Kunstmuseum

Nordea-fonden støtter ’Ege-ekspeditioner’ med millionbeløb

Med 1,486 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden gennemfører tre kunstinstitutioner nu en udstilling, en bog og et omfattende formidlingsprojekt, der sætter egetræet i fokus som det prisme, hvorigennem fortællinger om kunst, historie, litteratur og natur spejles.

Det er Fuglsang Kunstmuseum, der sammen med Johannes Larsen Museet og KunstCentret Silkeborg Bad i samarbejde med billedkunstner Ole Lejbach og forfatter Jens Blendstrup skaber projektet Ege-ekspeditioner; ca. 70 meget store blyantstegninger af Danmarks egetræer, med tilhørende nyskrevne fortællinger er blevet skabt særligt til udstillingen.

Egetræer er og har altid været en del af vores natur- og kulturforståelse. Egenes udseende, alder og voksesteder fortæller om naturen selv og om de betingelser både klima og mennesker har givet dem. Egetræet er i høj grad folkeligt, og intet andet træ i Danmark er gennem århundreder blevet så omspundet af myter og historier. "Skovens konge" indlejrer fortællinger fra både Danmarkshistorien og lokalhistorien og står som et levende vidne på århundreders begivenheder og skæbner. "Med 'Ege-ekspeditioner' bliver et egetræ så meget mere end et træ i landskabet. Det bliver en pirrende, kunstnerisk og levende indgang til at gøre os klogere på vores fælles kulturarv, landskab og egnshistorie," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Med Nordea-fondens støtte kan vi gennem en lang række forskelligartede formidlingstiltag - ude som inde - nå ud til nye målgrupper af både børn og voksne med egetræernes fortællinger. Ege-ekspeditioner inddrager de lokale landskaber omkring udstillingsstederne, og publikum får mulighed for selv at træde i kunstnernes fodspor - på egen hånd, med smartphone eller kataloget som guide eller ifølge med fagfolk fra både kunstens, kulturens og naturens verden.

 

Ege -ekspeditioner _-Blendstrup1

Jens Blendstrup læser op af sine egehistorier på en vandring i Bidstrup Skovene med Danmarks Naturfredningsforening. Foto Ole Lejbach

 

Alle udstillingens ege er offentligt tilgængelige, men ud over Kongeegen v. Jægerspris, Danmarks ældste levende væsen, og måske verdens ældste eg, er kun få af de store gamle egetræer kendt i den bredere offentlighed. Det er vores ønske, at vi med udstillingen kan sætte spot på en hidtil navnløs kulturarv og udløse dens potentiale for et bredere - også ikke kunstfagligt - publikum i alle aldre.

 

Nordea-fonden støtter projekter, der formidler naturoplevelser, og som opfordrer folk i alle aldre til at være aktive og sanse naturen gennem formidling i det fri. Nordea-fonden støtter endvidere aktiviteter, der fremmer det gode liv inden for sundhed, motion, og kultur.

Ege-ekspeditioner åbner på Fuglsang Kunstmuseum d. 11. juni 2015 og turnerer derefter rundt i landet til Johannes Larsen Museet (5. september 2015 - 4. januar 2016) og KunstCentret Silkeborg Bad (9. januar - 24. april 2016))

 

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Fuglsang Kunstmuseum
Att.: Jacob Helbo Jensen
jhj@fuglsangkunstmuseum.dk
Tlf: 5478 1414

Johannes Larsen Museet
Att.:Malene Linell Ipsen
mlii@ostfynsmuseer.dk
Tlf: 24 29 87 49

KunstCentret Silkeborg Bad
Att.:Iben From
from@silkeborgbad.dk
Tlf: 86 81 63 29

Kontakt Nordea-fonden:
Tine Wickers
Kommunikationschef
D: 4070 3784
T: 4060 3040
tw@nordeafonden.dk