Architecture

Museum building

Fuglsang Art Museum's award-winning museum building was designed by British architect Tony Fretton (born 1945) and inaugurated in 2008. Fretton is behind the design studio Tony Fretton Architects in London, which is honored for lovingly integrating modern buildings into the surroundings.

At Fuglsang, the new architecture also harmonizes beautifully with the surrounding manor environment: In form, color, rhythm, proportions and materials, the building is carefully aligned with the place's history, traditions and aesthetics.

The building's location also highlights the area's location and nature, because it provides space for open views, for example towards Guldborgsund. Its exhibition halls start from a central corridor and vary in size and decor, including a large special exhibition hall suitable for all kinds of art.

Also from the inside, the building takes root in the Lolland landscape. At the end of the corridor there is a viewing room where you can look out over the extensive fields towards the protected nature area Skejten and to Falster in the distance. The room is very popular with museum guests.

Landscape architecture

Tony Fretton's award-winning museum building was created in harmony with landscape architect Torben Schønherr (born 1943). His award-winning design studio Schønherr Landskabsarkitekter has organized the immediate area around the museum.

In parking lots, paths, stones, courtyards, scattered groups of trees and solitary trees, the new landscape architecture enters into a harmonious dialogue with Fuglsang's location, history and characteristic landscape elements. In this way, it helps to integrate the modern museum building into the existing manor environment.

Central is the large courtyard: it is a continuous gravel surface that is broken by a rectangular grass area with trees. The square both makes the area's various buildings visible and binds them together as a cluster. Newer planting goes hand in hand with preserved elements, such as the large chestnut tree at the museum's main entrance or the pond in the lawn. Like the museum building, the landscape architecture balances elegantly between tradition and renewal.

Facts

Client: Bygningsfonden
Architect: Tony Fretton Architects
Landscape Architect: Schønherr Landscape Architects
Engineer: Birch & Krogboe

Prices
  • RIBA European Award 2010, winner
  • Prize For Good Architecture 2010, Guldborgsund Municipality, winner
  • Brick Awards 2009, award winner, international category
  • Stirling Prize Building of the Year Award 2009, among the winning favorites
  • RIBA European Award 2009, winner
  • Mies van der Rohe Award 2009
  • European Union Prize for Contemporary Architecture, nominated (cultural construction)
  • World Architecture Festival Awards 2008, Barcelona, ​​praiseworthy mention (cultural construction)

search

Note: Danish only