Wilhelm Marstrand, ‘Romerske borgere forsamlede til lystighed i et osteri’, 1839. Nivaagaards Malerisamling

Forskningsbaseret udstillingsprojekt

'Wilhelm Marstrand. Den store fortæller'

2019

Guldaldermaleren Wilhelm Marstrand (1810-1873) var i sin samtid så populær, at han blev betragtet som et geni. Siden svingede hans anseelse op og ned, fordi han især interesserede sig for hverdagsliv, satire og humor med anekdotisk indhold. Ikke desto mindre spillede han en væsentlig rolle i dansk kunst som kunstner, professor og direktør på kunstakademiet i København.

I samarbejde med Nivaagaards Malerisamling, Ribe Kunstmuseum, Skovgaard Museet og kunsthistoriker Jesper Svenningsen kastede projektet lys over Marstrand, hvis uovertrufne evne til at vise bevægelse og følelser vækker genklang i dag. Det gør de nationale strømninger og sociale aspekter, der er afspejlet i hans virke også. Emnerne blev behandlet i katalog og i frit tilgængelige artikler online i forskningstidsskriftet Perspective.