facebook pixel
© Vibeke Mencke Nielse/VISDA. Foto: Ole Akhøj

Vibeke Mencke Nielsen

'Fuglenes land, Skejten, Fuglsang'

1981

Vibeke Mencke Nielsen har gennem flere ophold i kunstnerboligen Skejtehuset skildret det fredede naturområde Skejten, som ligger tæt på Fuglsang Kunstmuseum. Med dette stemningsfulde grafiske værk har hun lagt vægt på områdets uspolerede natur og rige fugleliv.

 

Maler og grafiker Vibeke Mencke Nielsen er dybt fascineret af Skejtens flora og fauna. Hun har ad flere omgange opholdt sig i den tidligere kunstnerbolig Skejtehuset, der ligger i skellet mellem herregården Fuglsangs marker og det fredede naturområde Skejten ud til Guldborgsund.

Dette værk er skabt i forbindelse med kunstnerens ophold i Skejtehuset 1981. Her arbejdede hun blandt andet med naturens detaljer, fx de gamle egestammers furede bark. Hun havde imidlertid også blik for et motiv som dette, hvor hun træder tilbage og zoomer ud, så hun får en større bid af Skejten med: de gamle egestammer og kroner, de store tjørne og det rige fugleliv.

 

Fakta

Vibeke Mencke Nielsen (født 1937)

Datering: 1981
Materiale: Stregætsning
Mål: 680 x 577 mm
Erhvervelse: Købt 2015

 

I Fuglenes land afviger kunstneren fra landskabsbilledets ellers traditionelle tværformat, for hun er gået ombord i højformatet. På den måde giver hun plads til træernes højde og de sorte fugles dramatiske flugt, og hun styrer samtidig udenom den klassiske panoramiske udsigt. I stedet giver hun en fornemmelse af, at man spejder ind i et uoverskueligt vildnis – fjernt fra mennesker og civilisation – hvor dyr og planter hersker.

Mencke Nielsen er mest kendt som grafiker, men også som den første kvindelige professor på Kunstakademiet i København. Hun overtog i 1989 professoratet for grafisk kunst. I dette værk viser hun, hvordan hun til fulde mestrer sin teknik: De mange og spinkle streger ligger så tæt, at de ligner en dis eller tåge. Dermed sløres landskabet, og kunstneren forstærker en drømmende, mytisk stemning.

Om sit forhold til Skejten har Mencke Nielsen fortalt, at hun selv var fra byen og blev betaget “af historien, af stedet og jeg overvældes af alle de billeder, der allerede findes derfra.” Det gælder fx værker af Oluf Hartmann, Olaf Rude og Anne Marie Telmányi, der også er repræsenteret på Fuglsang Kunstmuseum. Museet ejer i alt 31 værker af Vibeke Mencke Nielsen, heraf mange stregætsninger med motiver fra Skejten.

Forfatter: Tine Nielsen Fabienke

 

Vær opmærksom på, at værket ikke nødvendigvis er udstillet i museet.

Søgning

Note: Danish only