facebook pixel
Foto: Ole Akhøj

Thorald Brendstrup

'Dam ved Søholt, Lolland'

1845

Den berejste maler Thorald Brendstrup valgte en mudret dam som motiv fremfor en storslået barokhave. Et originalt kunstnerisk blik, der vidner om begæret efter uopdagede, autentiske steder.

Da Thorald Brendstrup rejser til Søholt Gods på Lolland, er det med al sandsynlighed for at besøge sin udkårne, Pauline Regine Kierkegaard. Hun er datter af klædehandler Lauritz Kierkegard, der ejer godset.

Søholt Gods er kendt for en prægtig barokhave. Et oplagt motiv for en landskabsmaler som Brendstrup. Men under opholdet på godset går Brendstrup i stedet på opdagelse i de nære omgivelser. Et miljø, som kun familien, godsets ansatte og gæster har adgang til. Det udmønter sig blandt andet i maleriet Dam ved Søholt, Lolland.

På billedet ser vi en lille dam, der enten kan have været brugt til fiskeopdræt eller til at afvaske godsets vognpark efter brug.

Her har Brendstrup især haft blik for detaljerne i den frodige vegetation ved bredden af den mudrede dam: højt græs, vilde blomster og det mørke buskads bagest. I højre side har han malet en række stynede pile, der dengang var et kendetegn for regionen og viser, hvor i verden, vi befinder os.

 

Fakta

Thorald Brendstrup (1812-1883)

Datering: 1845
Materiale: Olie på papir, opsat på lærred
Mål: 28 x 36,5 cm
Erhvervelse: Købt 1979

 

Thorald Brendstrup var en berejst maler. Tyskland, Østrig, Schweiz, Frankrig, Italien, Portugal og flere provinser i Danmark fik deres landskaber foreviget på hans lærreder. Det gælder også Lolland-Falster.

Dammen og Brendstrups andre malerier fra Søholt viser et bestemt aspekt af den rejsendes blik. Begæret efter det uopdagede, autentiske sted. Ikke den prægtige hovedattraktion eller det storslåede panorama, men det private vandhul i baghaven.

Fuglsang Kunstmuseum ejer 12 værker af Thorald Brendstrup. Der er flere fra egnen omkring Søholt ved Maribo, blandt andet udsigter over Maribosøerne. På den måde indskriver Brendstrup sig i museets landskabssamling fra 1800-tallet, hvor kunstneren havde særlig tilknytning til Lolland. Her kan også nævnes guldaldermaleren C.A. Kølle eller kunstnerdynastiet Skovgaard.

Forfatter: Louise Trier

 

Vær opmærksom på, at værket ikke nødvendigvis er udstillet i museet.

Søgning

Note: Danish only