facebook pixel
Niels Skovgaard, ‘Italiensk landskab,’ 1909. Foto: Pernille Klemp

Forskningsbaseret udstillingsprojekt

'NIELS SKOVGAARD. Maler. Billedhugger. Keramiker. Illustrator'

2019

Niels Kristian Skovgaard (1858-1938) er en del af arvesølvet i den danske kunsthistorie. I 2019 var det dog lang tid siden, at denne del sidst var blevet pudset. Gennem de senere år har der været afholdt store monografiske mønstringer med værker af danske kunstnere, der var samtidige med Niels Skovgaard, bl.a. hans søskende og kredsen omkring familien Skovgaard.

Med dette projekt var turen kommet til, at også Niels Skovgaards liv og virke blev grundigt beskrevet og med nye øjne skrevet ind i den danske kunsthistorie. Den store opgave blev løftet i forenede kræfter med Skovgaard Museet i Viborg og Vejen Kunstmuseum.

Fuglsang Kunstmuseum 25. januar – 28. april 2019

Udstillingen
Niels Kristian Skovgaard (1858-1938) er en del af arvesølvet i den danske kunsthistorie. I 2019 var det dog lang tid siden, at denne del sidst var blevet pudset, hvilket udstillingen og den ledsagende forskningspublikation NIELS SKOVGAARD. Maler. Billedhugger. Keramiker. Illustrator rådede bod på.

Udstillingen på Fuglsang Kunstmuseum var den første retrospektive præsentation af Niels Skovgaard i knapt 80 år. Over 150 værker i mange materialer blev udstillet og demonstrerede, at multitalentet var værd at lære at kende. Udover maleriet udforskede han skulptur, keramik og illustrationer og skildrede historier, hvad enten det var på lærred, papir, ler eller sten. Flere markante værker giver ham som billedhugger en vigtig plads i den danske kunsthistorie, og hans vignet på ryggen af højskolesangbogen har de fleste af os stiftet bekendtskab med.

Særudstillingen og den ledsagende bog markerede samtidig 160-året for kunstnerens fødsel.

Forskningen
Gennem de senere år har der været afholdt store monografiske mønstringer med værker af danske kunstnere, der var samtidige med Niels Skovgaard: Joakim Skovgaard, Thorvald Bindesbøll, Elise Konstantin-Hansen og Susette Cathrine Holten født Skovgaard. Med dette projekt var turen kommet til, at også Niels Skovgaards liv og virke blev grundigt beskrevet og med nye øjne skrevet ind i den danske kunsthistorie. Den store opgave blev løftet i forenede kræfter mellem hjertet i Skovgaard-samlingen på slægtsmuseet i Viborg og kunstmuseet i Vejen.

Som afsæt for arbejdet med Niels Skovgaard ligger Aksel Rodes store, omhyggelige monografi fra 1943. Den blev udgivet af Den danske Radeerforening og har særligt fokus på kunstneren som tegner, maler og grafiker. Bogen er en uomgængelig guldgrube af viden, der med den nye udgivelse NIELS SKOVGAARD. Maler. Billedhugger. Keramiker. Illustrator er blevet suppleret i antologiform, hvor udvalgte aspekter af Niels Skovgaards virke belyses.

Antologien indeholder artikler af Teresa Nielsen, Anne-Mette Villumsen, Katrine Svanum Andersen, Peter Nørgaard Larsen, Peter Titelbech, Ulla Hjær, Poul Grinder-Hansen, Karin Kryger, Anders Ehlers Dam, Mikael Wivel, Carsten Bach-Nielsen, og Lene Olesen Bro. Forfatterne behandler emner som bølgemotivet i Niels Skovgaards kunst, Niels Skovgaards forhold til Grækenland og hans kirkelige billedverden, mens andre artikler koncentrerer sig om kunstnerens keramik, hans grafik, hans gravmæler og mindesmærker, Magnusstenen, Havhesten, forholdet til N.F.S. Grundvig, til højskolen og til de danske folkeviser.

Bogen, der er på 368 sider, er rigt illustreret.

Projektet er skabt i samarbejde med Skovgaard Museet og Vejen Kunstmuseum.

Søgning

Note: Danish only