facebook pixel
© Jeppe Vontillius/VISDA. Foto: Ole Akhøj

Jeppe Vontillius

'Landskab. Sommer. Lønholt '

1954

Jeppe Vontillius var meget optaget af med enkle midler at skildre det nære. Det gælder også her, hvor han med svungne linjer og farverne grøn, blå og hvid har skildret det kuperede sommerlandskab omkring sit hjem i Nordsjælland.

To motiver går igen i Jeppe Vontillius’ værker. Begge handler om det nære liv. Det ene er den stående, siddende eller liggende kvinde, gerne hustruen Ellen. Det andet er landskabet omkring hjemmet, i dette tilfælde det kuperede terræn i Lønholt, Nordsjælland, hvor Vontillius boede fra 1951. Det landskab har han skildret igen og igen.

Fælles for de to motivkredse er Vontillius’ eminente evne til at abstrahere over det selvoplevede motiv og koge dets farver, former og linjer ned til et minimum. Derfor ligner de to motivgrupper også hinanden. Til gengæld skruer han op for materialet, når han putter malingen på lærredet. Den ligger lag på lag på lag og bearbejdes med bred pensel og paletkniv. Det giver masser af tekstur og sanselighed til motivernes store flader og brede bånd.

 

Fakta

Jeppe Vontillius (1915-1994)

Datering: 1954
Materiale: Olie på lærred
Mål: 56,5 x 80,5 cm
Erhvervelse: Testamentarisk gave 1984 fra Erik C. Mengel

 

I dette sommerlandskab har Vontillius haft øje for naturens rytmiske linjer og karakteristiske farver. Tværformatet og horisontlinjen, der deler billedet i to, er klassiske elementer i landskabsgenren. Det er de grønne og blå farver også. Iblandet eller overmalet med hvid signalerer de frodighed under høj himmel.

Der er ingen tvivl om, at Vontillius er interesseret i landskabet som eksperimentarium for billedkunstens elementære byggeklodser. Det er bakkernes bløde svung og markernes forskellige nuancer af grøn, der er i centrum under en blå-hvid himmel. Med samme elementer som sine forgængere – jord og himmel adskilt af en horisontlinje og paletten grøn, blå og hvid – nyfortolker han den traditionelle danske landskabstradition. Resultatet er et motiv, der emmer af dejlig dansk sommer.

Jeppe Vontillius var medlem af kunstnersammenslutningen Martsudstillingen, hvor også væsentlige malere som Ejler Bille, Poul Ekelund og Åge Vogel-Jørgensen eksperimenterede med landskabet mellem naturalisme og abstraktion. Fuglsang Kunstmuseum ejer en lang række værker af sammenslutningens kunstnere, heraf 11 malerier af Vontillius. Ét af dem er helt samme motiv som dette, blot i forårets blide jordfarver.

Forfatter: Tine Nielsen Fabienke

 

Vær opmærksom på, at værket ikke nødvendigvis er udstillet i museet.

Søgning

Note: Danish only