facebook pixel
© Arne Johannessen/VISDA. Foto: Ole Akhøj

Arne Johannessen

'Skejten ved Guldborgsund '

1984

Arne Johannessen er den kunstner, der har opholdt sig flest gange i kunstnerboligen Skejtehuset nær Fuglsang Kunstmuseum. Denne akvarel med solopgangen over strandenge og Guldborgsund hører til blandt hans mange billeder fra det fredede naturområde Skejten.

Maler og grafiker Arne Johannessen er den billedkunstner, der har opholdt sig flest gange i Skejtehuset. Den gamle røgterbolig ligger i skellet mellem herregården Fuglsangs marker og det fredede naturområde Skejten ud til Guldborgsund. Huset fungerede i en årrække som kunstnerbolig, og Johannessen boede der otte gange fra 1950’erne til 1980’erne.

Under et ophold i 1984 malede han denne akvarel. På værket har han noteret, at det blev til over to dage i august: den 21. og den 24. Det ser ud som om, at han har været oppe ved solopgang, for han har malet solen som en rød kugle, der stiger op fra øst over Skejtens strandenge og Guldborgsund.

 

Fakta

Arne Johannessen (1908-1998)

Datering: 1984
Materiale: Akvarel
Mål: 210 x 294 mm
Erhvervelse: Gave 1998

 

Johannessen maler med sin karakteristiske teknik, inspireret af 1800-tallets franske impressionister. Billedfeltet spættes af små farvepletter sammen med næsten usynlige ’plamager’ af meget fortyndet akvarel. På den måde får han næsten morgenens dis til at flimre for vores øjne. Borte er 1700-tallets solide, gamle ege og de store sten fra istiden, som mange andre kunstnere har fremhævet ved Skejten. Tilbage står kun øjeblikket og sansningen af lyset gennem drys af blå, grøn, rød og orange farve.

Sammen med blandt andet den 22 år ældre maler Olaf Rude hører Johannessen til de flittigste skildrere af Skejten. De to mødte endda hinanden på Skejten engang, og Johannessens anekdote fortæller meget om deres fælles kærlighed til naturen og til den store europæiske landskabstradition:

”Han [Rude] var lige blevet professor og forstod ikke, at de unge malere ikke holdt mere af naturen og studerede den. Det synes jeg stadig, at han havde ret i. På den måde bliver man meget fri og kan gøre, hvad man vil.”

I dag søger mange yngre kunstnere som Rude og Johannessen mod naturen som motiv – måske oplever de samme kunstneriske frihed som forgængerne ved at studere naturen, som Johannessen fortæller om i anekdoten?

Fuglsang Kunstmuseum ejer 39 værker af Arne Johannessen. Mest grafik, mest fra Skejten, men også akvareller, malerier og motiver fra Frankrig og Italien. Værkerne indgår i museets betydelige samling af kunst på papir, hvor en lang række landskabskunstnere fra det 20. århundrede er repræsenteret. Dette værk er også ét af samlingens mange motiver fra Skejten.

Forfatter: Tine Nielsen Fabienke

 

Vær opmærksom på, at værket ikke nødvendigvis er udstillet i museet.

Søgning

Note: Danish only